Mealpreppen

How to: mealpreppen!

Mealpreppen betekent letterlijk maaltijden voorbereiden. De meesten onder ons zien nu een stelopgepompte bodybuilders voor zich die een smakeloos bakje rijst, kip en groenten naar binnen zit te schuiven.
Toch is dit een cliché, want voor mij is mealpreppen dé ideale manier om een (poging tot) een fit and healthy lifestyle in drukke tijden te onderhouden.
Ik denk dat veel van jullie zich wel hierheen kunnen vinden, maar het grootste deel van mijn dagen breng ik door met vliegen tussen huis, sportschool, universiteit, werk en de supermarkt.
Als ik dan eenmaal thuis ben en mezelf lui en lamlendig op de bank heb laten vallen, heb ik echt absoluut geen zin meer om nog te koken.
In dit artikeltje ga ik jullie vertellen hoe je mealprept, geef ik jullie wat handige tips en deel ik mijn favo receptje!

Stap 1: voorbereiding = key Het belangrijkste van een geslaagde mealprep is de voorbereiding. Ten eerste bedenk je voor hoelang je wil voorbereiden, welke maaltijden je voorbereid en hoe lang je het kan en gaat bewaren.
Ik prep meestal voor een hele week en kies hier dan ook mijn voedingsmiddelen op uit. De bakjes voor dag 1 t/m 3 zet ik in de koelkast en de rest in de vriezer. Vanzelfsprekend eet je bijvoorbeeld salades als eerste op, omdat deze als eerste bederven. Bovendien prep ik alleen lunch en diner, ontbijt maak ik altijd op de dag zelf. Dit bestaat meestal uit een mugcake, havermout pancakes of een simpele boterham.
Als je hebt besloten welke maaltijden je gaat preppen en voor hoelang, ga je naar de verdeling van je macro’s kijken. Deze verdeling bestaat meestal uit (goede) vetten, koolhydraten en eiwitten.
Nog een handige tip: zorg ervoor dat je keuken voor het preppen schoon is! Zo kom je nooit materiaal tekort en dat scheelt stiekem goed veel tijd.
Stap 2: shoppingggg Als je eenmaal hebt besloten wat je gaat eten en wat de hoeveelheden zijn, ga je boodschappen doen. Persoonlijk maak ik altijd van te voren een lijstje, omdat ik anders 4 uur door de supermarkt loop en alsnog de helft vergeet haha. Je kan er zoveel geld aan uitgeven als je wil door van te voren goed folders te bekijken voor aanbiedingen. \
Stap 3: lekker uitsloven in de keuken Als derde en laatste stap ga je natuurlijk koken. Kies hiervoor een dag in de week uit waarop je het meeste tijd hebt, voor mij is dat meestal zaterdagavond of zondag. In totaal ben ik er meestal 1 a 2 uur mee kwijt. Hoe vaker je het doet, hoe handiger je er in word en hoe sneller het gaat natuurlijk. Zet van te voren alvast je plastic bakjes klaar. Persoonlijk ben ik erg fan. van de bakjes van sistema, verkrijgbaar bij de blokker of de AH. Natuurlijk kun je ook bakjes van de action of (nog idealer) van de afhaalchinees gebruiken.
Je kan op twee manieren mealpreppen. De eerste maniet is
1. bijvoorbeeld een bak rijst maken, een bak sperziebonen, een bak broccoli, een bak vis en een bak vlees. Later in de week stel je dan per dag je maaltijf samen. Als 1 bak leeg is maak je gewoon weer een nieuwe.
2. De tweede manier is complete maaltijden samenstellen per bakje. Dit vind ik persoonlijk het fijnste, omdat je er na die ene dag koken echt 0 tijd meer aan kwijt bent.
Mijn favo receptje: Spinaziesalade met kikkerwten (vega) Benodigdheden:
– grote hand gewassen spinazie
– 2 grote tomaten
– halve rode ui
– 50 gram geitenkaas
– 100 gram kikkererwten
– blikje mais (160 gram uitlekgewicht)
– 1 ei
Recept: Simpeler dan dit lunchgerechtje word het eigenlijk niet!
– Ten eerste kook je het ei.
– Ondertussen snij je de tomaten en ui.
– Dit gooi je samen met de spinazie in je bakje.
– Vervolgens verkruimel je de geitenkaas en gooit die erbij.
– Laat het blikje mais uitlekken en gooi circa de helft bij de rest.
– Vervolgens laat je de kikkererwten uitlekken en rooster je ze met wat kruiden naar smaak in een koekenpan op vrij hoog vuur. – Deze gooi je ook in het bakje erbij. Even husselen en klaar ben je!
– Het gekookte ei leg ik altijd met de schil eromheen in de koelkast. Gepelde eieren zijn na 1 a 2 dagen namelijk niet goed meer, maar gekookte eieren met schil kun je tussen 4 a 7 dagen bewaren en ze zijn nog heerlijk!
Ik hoop dat jullie wat aan dit artikel hebben gehad. Wat is jullie favoriete recept? Deel het vooral!
Marieke
Kusjes Marieke (@macros.and.muscles)
Categorieën: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s