eiwitten

De vorige keer heb ik een stukje geschreven over de One Simple Change meer water drinken. Best lastig om dit vol te houden. Het blijft iets om op te letten. Vandaag ga ik vertellen over eiwitten. De meeste mensen denken bij eiwitten aan melk, eieren spieren, eiwitdrank.

Waar zijn de eiwitten eigenlijk goed voor? Eiwitten zitten in iedere cel van ons lichaam en zijn de bouwstenen die je lichaam opbouwen. Ik vergelijk het lichaam wel eens met een gebouw, de eiwitten zijn dan het raamwerk. De botten, de pezen en ligamenten zijn dan dit raamwerk en hebben allemaal eiwitten nodig om stevig te blijven. We hebben eiwitten nodig om te herstellen en om versleten delen te vervangen. Eiwitten doen nog veel meer, zij ondersteunen de bloedsuikers, geven een tevreden en vol gevoel en zijn noodzakelijk voor een goede groei en ontwikkeling.

Waar kun je eiwitten in vinden? In onder andere noten en zaden, volkoren granen, kikkererwten, havermout, groente, melkproducten, vis, kip, eieren, mager vlees, volle Griekse yoghurt.

Zelf ben ik voorstander van plantaardige eiwitten, denk aan soja, amandelmelk ( ongezoet), kokosmelk, havermelk. Dierlijke eiwitten zijn vaak te eenzijdig van samenstelling, in de dierlijke eiwit shakes die door sporters nogal eens gebruikt worden zie je een overbelasting van onder andere de nieren. Sportarts Uwe Rascher heeft in zijn praktijk hier vele ervaringen mee opgebouwd. Kies je voor een eiwit shake voor het opbouwen van je spieren of om je gewicht te laten af/toenemen kies dan voor een plantaardige variant.

Wat zou nu een One Simple Change kunnen zijn. Je zou eens kunnen kijken of en hoeveel je eet of drinkt aan eiwit combinaties. Kies eens bewust voor iedere dag een plantaardige variant van de eiwitten. Hiermee leer je weer andere smaken kennen en maak je het makkelijk voor je lijf om de eiwitten te gebruiken.

Mocht je wat meer willen weten waar je een plantaardige variant kunt vinden kun je altijd een mailtje sturen naar mail.erikzwart@gmail.com

 

Volgende keer zal ik weer een blog helemaal aan een one simple change toewijden.

Categorieën: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s