calorieën tellen

calories1

 

wat zijn calorieën?

Een calorie staat voor de eenheid energie die je eet/drinkt. (Geen lichaam is hetzelfde en daarom hebben de verschillende calorieën, bij iedereen een andere uitwerking. Dus hou daar goed rekening mee al wil je calorieën gaan tellen.)

Waarom?

Als je calorieen telt kan je jouw energie balans goed in de gaten houden. Als je wilt afvallen (cutten) is het belangrijk dat je meer verbruikt dat je binnen krijgt. Als je wilt aankomen (bulken) is het belangrijk dat je juist meer binnen krijgt dan dat je verbrandt. Met behulp van calorieen tellen kan je op een ‘makkelijke’manier beter aan je doelen werken.

Voordelen

 • Door calorieën te tellen krijg je inzicht in wat je zoal eet op een dag.
 • Kennis in de hoeveelheid calorieën van verschillende voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je beter je doelen kan halen.
 • Het helpt om van je snaaierij af te blijven ‘s avonds omdat je al over je calorieën heen zit
 • Het kan ook juist zorgen dat je (ook met afvallen) juist niet te weinig gaat eten, door het inzicht wat je hebt zodat je soms juist wel dat extra lekkers nog kan nemen

Nadelen

 • Calorieën tellen kan doorslaan in een obsessie.
 • De hoeveelheid calorieën kan verschillen in hetzelfde product, waardoor je deze niet goed kan inschatten.
 • Als je met een app telt kan het zijn dat het product er niet tussen staat (PANIEK!)
 • Je moet alles afwegen en dat gaat helaas niet altijd, als je bijvoorbeeld bij iemand anders gaat eten ect.
 • Het kan in je omgeving en bij jezelf veel stress opleveren
 • Je kan voedsel gaan zien als calorieen-bom inplaats van dat je ook gewoon afentoe kan genieten van bijvoorbeeld een taartje’
 • Kan tegen feestjes en etentjes op gaan zien omdat je dan bang bent over je calorieen heen te gaan
 • Het kost veel tijd.

Tel ik calorieën?& waarom (niet)?

Nee! Wel heel lang gedaan maar voor mij werd het echt een obsessie en daardoor genoot ik niet meer van het eten. Ik begon mij schuldig te voelen als ik wat al wat eigenlijk niet in mijn calorieën budget paste en het leverde heel veel stress op, niet alleen voor mij maar ook in mijn thuissituatie. Ik begon tegen feestdagen op te zien, in november begon ik  mij al druk te maken over de maand december. Terwijl er juist heel veel leuke en lekkere etentjes en feestjes op de planning stonden waar je normaal juist naar uit keek, keek ik er tegen op. Dat was voor mij dan ook de druppel om ermee te stoppen.

Proces:

Het ging natuurlijk niet 1,2,3 vanzelf. Ik had er in het begin heel veel moeite mee en kreeg vreetbuien, en het liefst wilde ik alles eten wat los en vast zat. Het heeft echt wel een paar weken geduurd totdat ik er balans in begon te vinden. Nog ben ik hier natuurlijk nog zoekende in en ik weet dat dat waarschijnlijk ook wel zo zal blijven. Toch ben ik blij met de keuze en ben ik blij dat ik nu met maten kan genieten en daardoor ook lekkerder in mijn vel zit! Heb (bijna) geen vreetbuien meer en kan weer op een gezonde manier naar voedsel kijken en er van genieten! En ben nog nooit zo blij geweest met mijn (summer)- shape als deze zomer, nu ga ik dan ook met heel veel plezier weer bulken, meer eten en ja ook dat ga ik doen zonder calorieën tellen. Spannend? Ja best wel, maar dat zijn alle nieuwe dingen toch? & wie vind het nou wel leuk om weer jezelf te zien aankomen? Maar ik weet het is voor een goed doel, dus ik ga er gewoon voor!!

 

Categorieën: , ,

3 reacties op ‘calorieën tellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s